Erkek İnfertilitesi Nedenleri

Bir yumurtayı önleyebilmek için spermin sağlıklı olması gerekir. Testislerden en az biri doğru çalışıyor olmalı ve vücutta sperm üretimini tetikleyen testosteron ve diğer hormonların düzgün salgılanması şarttır. Ejakülattaki sperm sayısı düşükse yumurtayı dölleme olasılığı da azalır. Bunun için cut off değeri mililitrede 15 milyondan az sperm olmaması gerekir. Yani bir ejakülatta 39 milyondan fazla sperm olmalıdır. Bir diğer kural ise; spermin işlevi ve hareketidir. Hareket bozukluğu olan sperm yumurtaya ulaşamaz ve dolayısıyla da dölleyemez. Varikosellerin infertiliteye neden olmasının patolojisi bilinmemekle birlikte anormal testiküler termoregülasyon ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Varikosel sperm kalitesinin düşmesine neden olur. Varikosel tedavisi sperm sayısını ve sperm fonksiyonunu iyileştirebilir. İn vitro fertilizasyon gibi yardımcı üreme teknikleri kullanılarak infertil durum iyileştirilebilir.
Bazı enfeksiyonlar sperm üretimine ve sperm sağlığına ciddi zarar verir. Epididim ve testislerin inflamasyonu N.gonore ve HIV gibi cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonlarla gerçekleşir. Bu enfeksiyonlar kalıcı testis hasarına neden olabileceği gibi sperm sayısında ciddi azalmaya yol açar.
 
Retrograd boşalma spermin penisin ucundan çıkmak yerine orgazm sırasında mesaneye geri dönmesi ile oluşur. Çeşitli sağlık sorunları, diyabet, omurilik yaralanmaları, kullanılan ilaçlar, mesane prostat veya üretra ile ilgili geçirilmiş operasyonlar retrograd ejakülasyona neden olabilir.
Omurilik yaralanması ve bazı hastalıklar erkeklerde yeteri kadar sperm üretimine rağmen ejekülasyona engel olabilir.
Spermlere saldıran antikorlar yani antisperm antikorları erkek infertilitesine yol açabilir.
 
Üreme organlarını doğrudan etkileyen tümör ve kanser gibi oluşumlar erkek infertilitesine yol açabilir. Bunun yanında hipofiz bezi disfonksiyonu sonucunda üreme ile ilgili hormonların salgılanmasında bozukluk infertilite tablosuna sebep olmaktadır. Hipofiz bezi tümörlerini tedavi etmek için cerrahi, radyasyon ya da kemoterapi yöntemlerinden yararlanılabilir.
 
Bazı erkeklerde fetal gelişim sırasında testislerden biri veya her ikisi normal olarak skrotuma inmez. İnmemiş testis olarak adlandırılan bu tablo erkek infertilitesine yol açabilir.
 
Hipofiz, hipotalamus, tiroid ve adrenal bezlerden salgılanan hormonlarda dengesizlikler düşük testosteron ve diğer hormonal problemlere yol açarak infertilite ile sonuçlanabilir.
 
Sperm taşıyan tübüllerin disfonksiyonu gibi durumlar sıklıkla infertilite yaratır. Bunun yanında geçirilmiş operasyonlar enfeksiyon, travma, kistik fibrozis veya kalıtsal hastalıklar tüplerin fonksiyonunu engelleyebilir.
 
Epididimis, vas referans gibi tüplerde tıkanıklık, kromozom anomalileri, erektil disfonksiyon, erken boşalma, ağrılı cinsel ilişki, hipospadias, çölyak hastalığı, bazı kemoterapi ve kanser ilaçları, önceden geçirilmiş cerrahi operasyonlar, çevresel etkenler, endüstriyel kimyasallar, uzun süre oturmak, yaşam tarzı, alkol kullanımı, tütün ve sigara ürünleri kullanımı, duygusal stres ve depresyon erkek infertilitesi tablosuna yol açabilir.