Erkeklerde  Sertleşme Bozukluğuna Çözüm

Erektil disfonksiyon (penisin sertleşmesinde bozukluk)tedavisinde farklı yaklaşımlar mevcuttur. Bunlardan en çok başvurulanı ilaçlardır.

Ancak ilaç kullanımı ile kalıcı iyileşme mümkün olmaz. Kullanılan ilaçların sertleşmeye yardımcı olma derecesi de zamanla azalabilir. Diğer bir alternatif ise vakum pompası kullanımıdır.

Cerrahi yöntemle penis içine yerleştirilen implant (mutluluk çubuğu) tedavisine de erektil disfonksiyon durumunda başvurulabilir. Tüm bu seçeneklerin önemli faydaları olmasına karşın kalıcı iyileşme sağlayabilmesi, daha zararsız ve hasta için daha kolay bir tedavi yöntemi olması nedeniyle eswt’yi ilk tedavi seçeneği olarak belirtmek mümkündür.

Sertleşme bozukluğu, tıbbi bir terim olarak;erektil disfonksiyon; olarak da adlandırılır ve erkeklerde cinsel işlev bozukluğuna işaret eder. Bu durumda, bir erkeğin
cinsel uyarılma sırasında yeterince sertleşme elde edememesi veya sertleşme süresini sürdürememe sorunu yaşamasıdır.40 yaş üstü erkekler yaklaşık %30 oranında hayatlarının bir döneminde erektil fonksiyon kaybıyla karşı karşıya kalırlar. Bu durum hem kendi hem de partnerlerinin yaşam kalitelerini düşürücü bir etki yapar.

Sertleşme Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?

Sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon), çeşitli fiziksel ve psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Sertleşme bozukluğuna yol açan yaygın nedenler şunlar olabilir:

Fiziksel Nedenler

• Kan Akımının Sorunları: Sertleşme, penisin kanla dolarak şişmesiyle gerçekleşir. Dolayısıyla, damar hastalıkları veya damar tıkanıklığı gibi durumlar kan akımını engelleyerek sertleşme sorunlarına neden olabilir.
• Sinir Hasarı: Sinir sistemi, sertleşmeyi kontrol eder. Diyabet, spinal kord yaralanmaları,  multiple skleroz  gibi hastalıklar sertleşme bozukluğuna neden olabilir.
• Hormonal Sorunlar: Hormon seviyelerindeki dengesizlikler,
• İlaçlar: Bazı ilaçlar, sertleşme bozukluğuna neden olabilir. Özellikle tansiyon ilaçları, antidepresanlar, anksiyete ilaçları ve bazı prostat hastalığı ilaçları bu soruna katkıda bulunabilir.

Psikolojik Nedenler

• Stres: 
• Depresyon: .
• Cinsel performans Kaygısı veya Partnerle olan ilişki sorunları, sertleşme bozukluğuna katkıda bulunabilir.

Sertleşme Bozukluğunun Risk Faktörleri Nelerdir?

Yaşın ilerlemesi, sertleşme bozukluğu riskini artırır. 
• Bazı kronik sağlık sorunları diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, obezite ve parkinson hastalığı
• Testosteron seviyelerindeki düşüş,
• Stres, depresyon, kaygı ve ilişki sorunları gibi psikolojik sorunlar
• Alkol kullanımı, uyuşturucu madde kullanımı veya sigara içme
• Bazı ilaçlar, Özellikle antidepresanlar, tansiyon ilaçları ve bazı prostat hastalığı ilaçları bu konuda risk taşır.
• Fiziksel olarak aktif olmamak,

Sertleşme Sorunu Nasıl Tedavi Edilir?
Sertleşme sorunu, altta yatan nedenlere bağlı olarak farklı tedavi seçenekleri gerektirebilir. hastalığın tedavisinde ağızdan alınan ilaçlar, penis içine enjekte edilen
iğneler, vakum tedavileri ESWT ve en son seçenek penil protez takılması gibi geniş yelpazede sıralanmış tedavi yöntemleri içermektedir.ESWT sertleşme problemi olan hastalarda cerrahi uygulanmadan önce denenmesi gereken bir yöntem olarak karşımıza çıkmakta ve sertleşme probleminin tedavisinde
hastalarda yüz güldürücü sonuçlar elde edilmesine yardımcı olmaktadır

ESWT Şok Dalga Tedavisi Nedir?

Hastalarımızdan sıklıkla duyduğumuz ilk soru: “ESWT Şok Dalga Tedavisi Nedir?” sorusu.  ESWT Şok Dalga Tedavisi adıyla bilinen yüksek enerjili düşük yoğunluklu şok dalgaları cinsel bölgeye uygulanıyor. Yüksek enerji dalgaları cinsel bölgede kollajen ve elastin salgılanmasını sağlar ve böylece yeni damar oluşumunu sağlayarak, mevcut damarların çapını artırıp, penise kan akımının artırarak ve penis rejenerasyonunu (onarımını) artırarak penisin  sertleşmesini sağlamaktadır. ESWT uygulamasının erektil disfonksiyon (iktidarsızlık) tedavisindeki etkinliği ve başarı oranının; hafif ve orta derecedeki sertleşme problemlerinde %80, ağır dereceli hastalığı olanlarda ise %60’ın üzerinde olarak belirtildiği bilimsel yayınlar mevcuttur.

Başarı Oranı Nedir?
Yapılan çalışmalar doğru hastalara uygulandığı takdirde ESWT şok dalga tedavisi başarı oranının %80 gibi yüksek bir seviyede olduğunu göstermektedir.ESWT tedavisi üzerine 2017 yılında  The Journal of Sexual Medicine  dergisinde de kapsamlı bir makale yayınlanmıştır. Araştırmada ortalama yaşları 60 olan 602
erkek hastaya şok dalga tedavisi uygulanmıştır. Tedavinin etkililiğini saptamak amacıyla bu gruptan elde edilen sonuçlar ile işlem uygulanmayan kontrol grubunun sonuçları karşılaştırılmıştır. ESWT uygulanan erkeklerin IIEF (erektil fonksiyon indeksi) skorunda 6,4 puanlık iyileşme görülürken bu rakam kontrol grubunda 1,6 olarak izlenmiştir.

Avrupa Üroloji Birliği (EAU) tedavi kılavuzunda da erektil disfonksiyon tedavisinde ESWT’nin ilk seçenek olarak değerlendirilebileceği bildirilmiştir. Şikayetleri ağır seyreden hastalarda ise ESWT’nin PRP (plateletrichplasma) gibi farklı tedavilerle kombine edilmesi tercih edilebilir.

ESWT Şok Dalga Tedavisinin Yan Etkisi Var Mıdır?
Bilinen önemli bir yan etkisi yoktur. Belki peniste birkaç gün süren hafif kızarıklık yapabilir . Yalnızca kalp pili olan hastalara uygulanmaz Tedavide şok dalgaları
vücut dışından uygulanır. Penis damarları yeniden uyarılır. Tekrar harekete geçmesi amaçlanır.Penise veya vücudun diğer organlarına zarar vermez